Home » , » Αλλαγές και περιστροφές

Αλλαγές και περιστροφές




Παίξαμε με αλλαγές στην άμυνα τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στο τελευταίο δεκάλεπτο. Καμία άμυνα δεν είναι τέλεια, καμία άμυνα δεν μπορεί να κρατήσει στο μηδέν τον αντίπαλο. Η ουσία είναι να παίξεις μια καλή άμυνα, αναλόγως τον αντίπαλο που έχεις να κοντράρεις. Η άμυνα με αλλαγές είναι στο πλάνο μας, είναι στη φιλοσοφία μας, όπως και τα χετζ-άουτ των ψηλών μας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα κομμάτια και μπορούμε να αποδώσουμε ακόμη καλύτερα. Συνεχώς βελτιωνόμαστε. Με τον καιρό θα βάλουμε και άλλα στοιχεία στην άμυνα μας. Όπως είπα προσαρμοζόμαστε με τον αντίπαλο που έχουμε να κοντράρουμε.

Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά το ματς με την Εφές

Δε διαβάσαμε καλά τις αλλαγές που έκαναν στην άμυνα. Πήραμε μόνο τρία επιθετικά ριμπάουντ και δεν βάλαμε αρκετούς πόντους στο ποστ.

Ντούσαν Ίβκοβιτς, στο ημίχρονο του ίδιου αγώνα.

Σε ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός σκόραρε 86 πόντους χωρίς τους Σπανούλη και Σλούκα, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τακτικής άποψης δεν εντοπίστηκε ούτε στην επίθεσή του, ούτε στην διαχειρίση των απουσιών. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε εκθέσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας του στο ματς του πρώτου γύρου, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δοκίμασε κάποιες προσαρμογές. Οι αλλαγές μαρκαρισμάτων ψηλού-κοντού στο πικ εν ρολ δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την Παρασκευή. Ο Σφαιρόπουλος τις χρησιμοποιεί αρκετά συχνά, κυρίως στα τελευταία δευτερόλεπτα των κατοχών. Εναντίον της Εφές, όμως, αποτέλεσαν βασική επιλογή σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού, από τα πρώτα δευτερόλεπτα των επιθέσεων των Τούρκων:


Στη συγκεκριμένη φάση ο Μάντζαρης αλλάζει μαρκάρισμα με τον Ντάνστον στο πικ εν ρολ που στήνει ο Ντρέιπερ - άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Ολυμπιακού στο ματς της Κωνσταντινούπολης - με τον Λάσμε, ο οποίος δεν απειλεί ιδιαίτερα με πλάτη στο καλάθι. Η διαφορά σε σχέση με τις δυναμικές εξόδους που επιχειρούν κατά κανόνα οι σέντερ των ερυθρόλευκων σε τέτοιες καταστάσεις είναι εμφανής.

Τέτοιες προσαρμογές είναι αναμενόμενες όσο αυξάνει η κρισιμότητα των αγώνων. Το διαβάσμα των αντιπάλων θα γίνεται όλο και πιο λεπτομερές, ενώ το στοιχείο του αιφνιδιασμού ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστικό σε ματς do or die (πετάμε και κάνα αγγλικό ώστε να πείσουμε για την αξιοπιστία μας ως μπασκετικοί αναλυταί). Ωστόσο καμία σοβαρή ομάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει πλήρως τις αρχές πάνω στις οποίες δούλευε όλη τη χρονιά. Για τον Σφαιρόπουλο μια βασική αρχή είναι η προστασία της ρακέτας από τους αμυντικούς της αδύνατης πλευράς.

Συνήθως, οι αλλαγές κοντού-ψηλού εφαρμόζονται με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι αμυντικές περιστροφές. Ο ψηλός πρέπει να σταματήσει τη διείσδυση του αντίπαλου χειριστή. Ο κοντός πρέπει να αρνηθεί την πάσα προς τον σκρίνερ που προσπαθεί να πάρει θέση μέσα στη ρακέτα. Οι βοήθειες από τους συμπαίκτες τους έρχονται όσο το δυνατό πιο αργά, ώστε να μην υπάρξουν άλλες επιλογές πάσας, οι οποίες θα έκαναν την επίθεση λιγότερο στατική. Στην παραπάνω φάση, όμως, ο Ντάρντεν έχει ήδη φτάσει κάτω από το καλάθι πριν ο Λάσμε υποδεχτεί την πάσα. Αυτή η περιστροφή, σε συνδυασμό με την σωστή τοποθέτηση του Μάντζαρη που έχει βγάλει τον Λάσμε εκτός ρακέτας, οδηγεί σε μια πολύ αποτελεσματική παγίδα και κλέψιμο από τον Ντάρντεν:


Η κάλυψη από την αδύνατη πλευρά είναι κλειδί για την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί κρατάει τους αντιπάλους του σε χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας εντός ρακέτας από οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκας. Αυτό δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως αμυντικής τακτικής. Εξίσου αμετάβλητο, όμως, είναι και το ρίσκο για αμαρκάριστα περιφερειακά σουτ:


Η διάταξη της άμυνας στην παραπάνω φωτογραφία προκύπτει από μια αλλαγή μαρκαρίσματος μακριά από την μπάλα. Ο Ντάνστον ανέλαβε τον Περπέρογλου ώστε να αποτρέψει ένα ποστάρισμα του τελευταίου μετά από σκριν του Λάσμε. O Ντάρντεν βγαίνει μπροστά από τον τελευταίο, με στόχο να αρνηθεί την πάσα προς τη ρακέτα.

Σε σχέση με την πρώτη φάση υπάρχουν δύο βασικές διαφορές. Πρώτον, ο Λάσμε δεν έχει υποχρεωθεί να βγει εκτός ρακέτας. Αυτό σημαίνει ότι αν υποδεχτεί την μπάλα, η πάσα προς την αδύνατη πλευρά θα είναι αρκετά πιο γρήγορη. Δεύτερον, ο Λοτζέσκι καλύπτει την πλάτη του Ντάρντεν χωρίς να υπάρχει κάποιος συμπάικτης του έτοιμος να αναλάβει τον Τζάνινγκ στη δεξιά γωνία. Ο Μάντζαρης είναι κολλημένος στον Ντρέιπερ αντί να κινηθεί προς τα δεξιά, στα πλαίσια μιας help the helper άμυνας (είχε Χιούμπι Μπράουν στο ESPN τις προάλλες και κράτησα σημειώσεις). Όταν ο Λάσμε παίρνει την μπάλα, η απόσταση που πρέπει να διανύσει ο Έλληνας γκαρντ για να αποτρέψει μια ασίστ του Λάσμε στον Τζάνινγκ είναι απαγορευτική.


Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφαγε ένα από τα δώδεκα τρίποντα στα οποία ευστόχησε η Εφές την Παρασκευή. Και κάπως έτσι επιτρέπει στους αντιπάλους του να σουτάρουν με καλύτερα ποσοστά από τα 6,75 σε σχέση με τον μέσο όρο των ομάδων της Ευρωλίγκας. Όσο περισσότερες περιστροφές κάνει μια άμυνα, τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια χρειάζεται, διαφορετικά τα κενά στην περιφέρεια πολλαπλασιάζονται. Τις περισσότερες φορές, η διαφορά ανάμεσα σε ένα ελεύθερο σουτ και μια σωστή άμυνα είναι μερικά μέτρα, όπως δείχνει ο Λαφαγιέτ εδώ.

Φυσικά οι περιστροφές δεν είναι υπόθεση μόνο ενός αμυντικού. Αυτό φαίνεται στην παρακάτω φάση, όπου ο Ολυμπιακός δοκιμάζει μια παραλλαγή της αντιμετώπισης του πικ εν ρολ με αλλαγές μαρκαρισμάτων. Ο σέντερ (Ντάνστον) βγαίνει και πάλι πάνω στον χειριστή, αλλά αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα και μια δεύτερη αλλαγή, μακριά από την μπάλα: ο γκαρντ (Μάντζαρης) πηγαίνει πάνω στο τεσσάρι. Τον σκρίνερ που ρολάρει προς το καλάθι τον αναλαμβάνει το τεσσάρι του Ολυμπιακού (Πρίντεζης):


Με αυτό το τρόπο το μις ματς μέσα στη ρακέτα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Πρόκειται για μια τακτική που είχε λειτουργήσει πολύ καλά το 2012 απέναντι στη Σιένα: Χάινς στον Μακ Κάλεμπ, Άντιτς στον Άντερσεν όταν ρόλαρε προς το καλάθι, Μάντζαρης στον Στόουνρουκ στο τρίποντο (και Τσουκαλάς μαν του μαν στον Πιανιτζιάνι). Αρχικά το συγκεκριμένο τρικ έφερε αποτέλεσμα - ο Ντρέιπερ δεν μπορεί να περάσει την μπάλα στον καρεκλοκένταυρο και πασάρει στον Περπέρογλου ο οποίος προσπαθεί να διεισδύσει, αλλά μαρκάρεται σωστά από τον Ντάρντεν:


Το πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι στον συγχρονισμό των περιστροφών. Αυτή τη φορά ο Μάντζαρης είναι σωστά τοποθετημένος ανάμεσα στους δύο παίκτες της Εφές που βρίσκονται στην αδύνατη πλευρά. Αλλά ο Λοτζέσκι μένει στη ρακέτα περισσότερο απ’όσο πρέπει, παρότι ο Περπέρογλου δεν απειλεί το καλάθι, ενώ ο Ντάνστον δεν καλύπτει την πλάτη του Μάντζαρη. Αντίθετα, μένει κολημένος τον Ντρέιπερ και δεν αποτρέπει την πάσα προς τον Σάριτς, κινούμενος προς την κορυφή της ρακέτας:


Αν ο Λοτζέσκι είχε επιστρέψει έγκαιρα στον Τζάνινγκ, επιτρέποντας στον Μάντζαρη να κινηθεί προς την κορυφή της ρακέτας θα είχαμε δύο ευνοϊκά σενάρια: είτε η πάσα προς τον Σάριτς δεν θα ήταν διαθέσιμη, είτε ο Κροάτης θα υποδεχόταν την μπάλα μαρκαρισμένος από τον Μάντζαρη.Και στις δύο περιπτώσεις, η τοποθέτηση του Ντάνστον δε θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Ωστόσο, ο Αμερικάνος σέντερ θα έπρεπε να ακολουθήσει την κίνηση του Λοτζέσκι, όπως έκανε ο Μάντζαρης. Μόνο όταν ο Μάτ άρχιζε να κινείται προς τον Τζάνινγκ θα μπορούσε ο Ντάνστον να επικεντρωθεί στον Ντρέιπερ. Μέχρι τότε ο χώρος ευθύνης του περιελάμβανε και τον διάδρομο πάσας προς τον Σάριτς. Δυστυχώς αυτός ο διάδρομος έμεινε ελεύθερος, με αποτέλεσμα ο Ντάνστον να κινηθεί καθυστερημένα προς τον Κροάτη, ο οποίος βρήκε τον Ντρέιπερ για ένα ελεύθερο τρίποντο:



Στα κρίσιμα ματς που ακολουθούν, η συζήτηση γύρω από το Σφαιρόπουλο θα έχει να κάνει κυρίως με τις προσαρμογές που θα εφαρμόσει σε σχέση με τον κάθε αντίπαλο, την γενικότερη προετοιμασία κάθε παιχνιδιού και τα τρικ που ενδεχομένως θα δοκιμάσει. Καλό είναι να θυμόμαστε ωστόσο, ότι, ανεξαρτήτως τακτικής, σε αυτούς τους αγώνες θα δοκιμαστούν εξίσου οι αρχές που ο κόουτς προσπαθεί εδώ και μήνες να περάσει στο παιχνίδι της ομάδας. Δύσκολη αποστολή για έναν προπονητή που δεν έκανε προετοιμασία, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει πνευματικά έτοιμος να ανταπεξέλθει.

Rod Higgins
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger