Home » » Τελικοί Play Off: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 51 - 64: Το τελευταίο εμπόδιο

Τελικοί Play Off: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 51 - 64: Το τελευταίο εμπόδιο


Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο πρώτος τελικός χάθηκε από την επίθεση. Όπως θα έλεγε και ο τιτάνας Στιβ, με 51 πόντους δεν κερδίζεις ούτε γυναικεία ομάδα. Η απουσία του Λο ήταν καθοριστική, αφού περιόρισε την αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού στον αιφνιδιασμό και τη δημιουργικότητα της ομάδας στο μισό γήπεδο. Η αδιανόητη αστοχία στα τρίποντα (Σλούκας και Παπ είχαν μαζί 20%, μετά από μια ευρωπαϊκή χρονιά όπου σούταραν με 43% και 52% αντίστοιχα) και τις βολές (δέκα πόντοι στα σκουπίδια) ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Εξίσου προφανές, όμως, είναι ότι η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει από την άμυνα. Ο Σπανούλης δύσκολα θα επαναλάβει τόσο κακό ξεκίνημα όσο αυτό του πρώτου ημιχρόνου. Τα ποσοστά θα διορθωθούν. Ο Λο θα επιστρέψει. Ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα για να εξαρτάται από ένα-δυο παίκτες ή να βασίζεται υπέρμετρα στο περιφερειακό σουτ. Και φυσικά είναι πολύ γρήγορη ομάδα για να παίζει στο αργό τέμπο του αντιπάλου του για τέταρτο σερί ματς στη φετινή σειρά αγώνων.

Ο γρήγορος ρυθμός ξεκινάει από την άμυνα. Μπορεί το παθητικό των 64 πόντων να φαντάζει ικανοποιητικό, αλλά πρώτον η ζέλα διαθέτει μια επίθεση κάτω του μετρίου (τουλάχιστον για τα δεδομένα της φετινής Ευρωλίγκας) και δεύτερον στόχος του Ολυμπιακού δε θα έπρεπε να είναι μόνο να μη δεχτεί καλάθι. Αντίθετα, θα έπρεπε επιπλέον να δημιουργεί προϋποθέσεις για αιφνιδιασμούς. Σε αυτό το κομμάτι η ομάδα απέτυχε, αφού δεν αξιοποίησε τα πολλά λάθη του αντιπάλου της. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα δεν έγιναν σε καταστάσεις όπου η μπάλα ήταν ζωντανή, αλλά απλά έδωσαν την κατοχή με επαναφορά στον Ολυμπιακού (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τρία λάθη του χοντρού και κάποιες επιθέσεις όπου απλά προτίμησαν να τους μείνει η μπάλα στα χέρια).

Επομένως οι πρωταθλητές θα πρέπει να εμφανιστούν πιο πιεστικοί στη συνέχεια. Και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να τους βοηθήσει και ο προπονητής τους, με τα σχήματα που επιλέγει. Ο Πάουελ έκανε αρκετά καλό παιχνίδι στην άμυνα, ειδικά στο ξεκίνημα, αλλά και πάλι η συνύπαρξη του με τον Πρίντεζη ήταν καταστροφική, με τον Ολυμπιακό να μένει στο -8 όση ώρα βρέθηκε η αρχική του πεντάδα στο παρκέ. Για την ιστορία, το ημίχρονο έκλεισε με διαφορά 9 πόντων. Κοινώς το υπόλοιπο διάστημα ήταν ισορροπημένο. Επίσης οι πεντάδες με Πάουελ και Πρίντεζη στα ευρωπαϊκά ματς έχουν καταγράψει ένα παθητικό 27 πόντων στα 212 λεπτά που έχουν αγωνιστεί.

Για να το πω απλά, η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη έχει δώσει κάτι παραπάνω από 5 πλήρη ματς με τέτοια σχήματα και τα έχει χάσει με μια μέση διαφορά που πλησιάζει τους 6 πόντους. Αν ο Μπαρτζώκας επιμείνει σε αυτή την καταστροφική επιλογή, τα νούμερα απλά θα χειροτερέψουν. Η βλακώδης συμπεριφορά του Άντιτς σίγουρα δε βοήθησε, αφού στέρησε από την ομάδα - και από τον Χάινς - τον καλύτερο αμυντικό της στο τέσσερα. Επειδή όμως ο Πέρο είναι αρκετά έξυπνος για να μην την ξαναπατήσει και επειδή ο Σερμαντίνι είναι γενικά πιο θετικός παίκτης από τον Πάουελ, η ομάδα υποχρεούται να βρει άλλες λύσεις.

Πέρα από τα σχήματα, όμως, οι ατομικές ευθύνες ορισμένων παικτών δεν κρύβονται. Η αμυντική εικόνα του Πρίντεζη ήταν τραγική. Ακόμα και όταν η δυναμική έξοδος του Πάουελ ήταν σωστή, ο Πριντ δεν μπορούσε να προστατέψει το καλάθι μετά την πάσα προς τον αντίπαλο ψηλό. Η σωματοδομή του δεν τον βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις, τα προβλήματα με τη μέση είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, αλλά πρέπει να δώσει περισσότερα. Το ίδιο ισχύει και για τον Σπανούλη, που πάλι εκτέθηκε σε ορισμένες φάσεις από τον Ούκιτς. Αυτοί οι δύο παίκτες πληρώνονται για να είναι οι ηγέτες του Ολυμπιακού. Και ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που χτίστηκε για να κερδίζει από την άμυνα. Επομένως αυτοί θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και στους υπόλοιπους.

Η κατοστάρα του τελικού στο Λονδίνο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει κανένα. Οι πρωταθλητές διατήρησαν τον τίτλο τους κυρίως γιατί όταν έπρεπε μάτωναν σε κάθε φάση. Οτιδήποτε λιγότερο δε θα είναι αρκετό για τη συνέχεια της σειράς. Οι παίκτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Rod Higgins

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64.


Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 5, Άντιτς, Σπανούλης 11(1), Περπερογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 5(1), Παόυελ 6, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 9(1), Παπανικολάου 6(1), Κατσίβελης 2.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 3, Μπράμος 11(3), Καρι 6, Ματσιούλις 7(2), Ούκιτς 12(1), Λάσμε 8, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Γκουίν 3(1).
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger