Home » » Ολυμπιακός - Μιλάνο 82 - 81 : Διάλειμμα

Ολυμπιακός - Μιλάνο 82 - 81 : Διάλειμμα

 Η ορθότητα της τακτικής του Ολυμπιακού στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με τη Μιλάνο μάλλον αντανακλάται στους αριθμούς. Οι πρωταθλητές συνολικά σαν ομάδα έχουν καλύτερο ποσοστό στις ελεύθερες βολές από τους Ιταλούς, ενώ μόλις η μπάλα έφτασε στα χέρια του Χέρστον (68% στις βολές φέτος) οι πιθανότητες να δικαιωθεί ο Μπαρτζώκας αυξήθηκαν σημαντικά. Και μπορεί ο (κορυφαίος χτες) Λο να μην είναι ακριβώς λεφτά στην τράπεζα, ωστόσο το γεγονός ότι ο Παπανικολάου έχασε χτες τις πρώτες του βολές στη φετινή Ευρωλίγκα δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει τους παίκτες για να ανταποκριθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο αυτή η τακτική βασίστηκε σε μια θεμελιώδη απόφαση, η οποία χαρακτήρισε το παιχνίδι του Ολυμπιακού καθόλη τη διάρκεια του χτεσινού ματς. Η νίκη ήρθε χάρη στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, αφού η άμυνα ήταν αναξιόπιστη. Η εξέλιξη του αγώνα, αλλά και η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές δείχνει ότι χτες ήταν η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει με αυτή τη νοοτροπία χωρίς να το πληρώσει ακριβά. Μετά από ένα μήνα εξαιρετικών εμφανίσεων μια κακή παρένθεση δεν είναι πρόβλημα, αρκεί η ομάδα να έλαβε το μήνυμα. Άλλωστε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να επιστρέψει στη Βιτόρια, όπου η Κάχα Λαμποράλ (έξι σερί νίκες σε Ευρωλίγκα και Ισπανία) σκοράρει με το τσουβάλι.

Απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μιλάνο, που βασίζεται υπέρμετρα σε προσωπικές ενέργειες, η βασική ευθύνη βαραίνει τους παίκτες, οι οποίοι δεν κατέθεσαν την απαιτούμενη ενέργεια και συγκέντρωση. Παράλληλα, όμως, εμφανίστηκαν μετά από καιρό ερωτηματικά για την αμυντική τακτική της ομάδας. Είναι εμφανές ότι οι αλλαγές ψηλού-κοντού στα πικ εν ρολ δε συμβαδίζουν με τις αρχές του Μπαρτζώκα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις αυτός ο τρόπος άμυνας εγκαταλείφθηκε η άμυνα της ομάδας βελτιώθηκε κατακόρυφα. Χτες, όμως, φάνηκε η άλλη όψη του νομίσματος.

Αρκετές φορές οι χειριστές των Ιταλών βρήκαν καλά σουτ από μέση απόσταση βγαίνοντας από το σκριν και ευστόχησαν σε αρκετά, αφού ο ψηλός του Ολυμπιακού έμενε αρκετά πίσω. Επίσης, οι περιφερειακοί της Μιλάνο έφταναν μέχρι το καλάθι, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί της αδύνατης πλευράς να μένουν στη ρακέτα περισσότερο απ'όσο έπρεπε προκειμένου να αποτρέψουν την πάσα προς το σκρίνερ. Έτσι, οι παίκτες του Σκαριόλο βρήκαν ελεύθερα σουτ από τα 6,75. Φυσικά το ζητούμενο εν όψει τοπ-16 δεν είναι τόσο η προσαρμογή της τακτικής όσο η καλύτερη εκτέλεση της, κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση πάνω στη μπάλα και την άρνηση της πρώτης πάσας. Παρόλα αυτά, ίσως στο κενό διάστημα μέχρι το τοπ-16 θα έπρεπε το τεχνικό τιμ να επανεξετάσει τις αλλαγές μαρκαρισμάτων, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις που βγάζουν μάτι (πχ πικ εν ρολ όπου αμύνονται ο Παπανικολάου με τον Χάινς).

Φυσικά υπήρξαν και καλά νέα. Σε ένα ματς με μεγάλη αστοχία σε τρίποντα και βολές, όπου ο Σπανούλης έβαλε 2 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και ο Πρίντεζης άλλους τόσους σε όλο το ματς, ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός επιθετικά. Η συνεχιζόμενη άνοδος του Λο επιβεβαιώνει το βάθος της ομάδας. Η σταθερότητα των Χάινς και Παπανικολάου, αλλά και η επιθετική συνεισφορά του Πάουελ μπορούν να προβλήματισουν ακόμα και εξαιρετικές άμυνες. Ωστόσο, αυτή η ομάδα έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, που βασίζεται στην άμυνα. Η Μιλάνο υπενθύμισε ότι χωρίς αυτή, οι πρωταθλητές θα ζορίζονται ακόμα και από εμφανώς κατώτερες ομάδες. Κοινώς τέρμα το διάλειμμα, από αύριο ξαναρχίζει η δουλειά.

από τον Rod Higgins

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 45-38, 62-62, 82-81

Ολυμπιακός: Χάινς 16 (7 ριμπ), Λο 14 (5 ασ), Σπανούλης 18, Περπέρογλου 6, ΣΛούκας 1, Πάουελ 10, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 12, Μάντζαρης 3

Αρμάνι: Τζιακέτι, Στίπσεβιτς 3, Χέρστον 7, Φώτσης 5, Κουκ 9, Κιότι 2, Μπουρούσης 13 (12 ριμπ), Μέλι 8, Λάνγκφορντ 21, Τζεντίλε 13
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger