Home » » Euroleague Regular Season: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Χίμκι 92 - 75

Euroleague Regular Season: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Χίμκι 92 - 75


Μετά το αήττητο της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός "έσπασε" ένα ακόμη, αυτό της Κίμκι! Η ομάδα μας επιβλήθηκε της ρωσικής ομάδας στο ΣΕΦ με 92-75 και έκανε το 4/4 στην Ευρώπη!

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κυριάρχησε στην ρακέτα και ο Ολυμπιακός "έχτισε" μια διαφορά 8π. (10-2, στο 5'). Οι Ρώσοι άνοιξαν "πυρ" από τα 6.75μ. και με ένα επί μέρους σκορ 11-3 ισοφάρισαν σε 13-13. Δια χειρός Παπαπέτρου οι "ερυθρόλευκοι" ανέκτησαν το προβάδισμα (20-13), όμως, ο Σβεντ συνέχισε να εκτελεί από την περιφέρεια, βοηθώντας την Κίμκι να ισοφαρίσει σε 22-22.

Με πιεστική άμυνα, ομαδική δουλειά στα ριμπάουντ και επιθετικούς οδηγούς τους Μάντζαρη, Τόμπσον και ΜακΛιν η ομάδα μας πήρε ξανά στα χέρια της τον απόλυτο έλεγχο (+11, 45-34) και έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενη με 49-40.

Στην επανάληψη οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφανίστηκαν ακόμη πιο... ορεξάτοι, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επέτρεψαν στην αντίπαλό τους να σκοράρουν μόλις πέντε πόντους σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο! Την ίδια ώρα με επιθετικό πλουραλισμό φρόντισαν να εκτοξεύσουν τον δείκτη της διαφοράς στο +21 (74-53,στο 29').

Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε στην 4η περίοδο. Ο Ολυμπιακός διατήρησε σταθερά τις αποστάσεις (+21, 83-62 στο 36'), κόντρα σε μια Κίμκι που αναγκάστηκε να πετάξει νωρίς λευκή πετσέτα στο παρκέ.

Δεκάλεπτα: 22-20, 49-40, 74-55, 92-75.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 9 (5 ριμπ.), Τολιόπουλος 3(1), Παπαπέτρου 8 (4 ριμπ.), Αγραβάνης 6, Μιλουτίνοφ 17 (8/8 δίποντα), Στρέλνιεκς 10 (2τρ., 3 ασ.), Πρίντεζης 15, Παπανικολάου 2 (3 ριμπ.), Μάντζαρης 8 (2 τρ., 5 ριμπ.), Ρόμπερτς 2, Μπόγρης, Τόμπσον 12 (1 τρ., 5 ριμπ., 3 ασ.).

Κίμκι (Μπαρτζώκας): Ρόμπινσον 19 (11 ριμπάουντ), Σβεντ 23 (5 ασίστ), Βιάλτσεφ, Ζάιτσεφ, Μάρκοβιτς, Μόνια 4, Γκιλ 5, Άντερσον 13, Τζένκινς 2, Τόμας 9.

«Είναι νωρίς για να πανηγυρίζουμε»

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε αήττητος, αλλά ο… πιλότος της ομάδας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, φρόντισε να προσγειώσει άμεσα τους παίκτες του. «Είναι μια πολύ σημαντική νίκη, κόντρα σε μια ταλαντούχα ομάδα. Μια ομάδα εξαιρετική στην επίθεση. Στο πρώτο μισό σε κάποιες στιγμές ήμασταν πολύ καλοί. Πήραμε δυο φορές διψήφια διαφορά, αλλά η Κίμκι κατάφερε και μείωσε. Στην ανάπαυλα είπαμε πως πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί, να μην επιτρέπουμε εύκολους πόντους στους αντιπάλους όπως κάναμε σε κάποια σημεία του πρώτου ημιχρόνου. Αυτό έγινε γιατί στο δεύτερο μέρος δείξαμε την ποιότητά μας σε άμυνα και επίθεση. Τους επιτρέψαμε σκοράρουν μόνο δεκαπέντε πόντους. Τρέξαμε μέσω της άμυνάς μας στην επίθεση, πήραμε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και πήραμε την διαφορά. Μετά ελέγξαμε τον ρυθμό, είχαμε τον έλεγχο και στις δύο πλευρές του παρκέ, διατηρήσαμε την διαφορά και φτάσαμε σε μια εύκολη νίκη. Είναι απλά μια νίκη και ζήτησα από τους παίκτες μου να την ξεχάσουν. Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά για να βελτιωθούμε. Είναι αρχή της σεζόν και πιστεύω πως έχουμε μεγάλες δυνατότητες να παίξουμε καλύτερα. Τώρα επικεντρωνόμαστε στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ματς της Κυριακής».

Όπως στον αγώνα με την Μακάμπι, έτσι και σε αυτόν με την Κίμκι το κλειδί ήταν η άμυνα… «Ήταν πολύ σημαντικό το ότι κρατήσαμε χαμηλά το σκορ γιατί μέχρι τώρα η Κίμκι σκοράρει 82 πόντους, τους κατεβάσαμε επτά πόντους. Μάλιστα, στο τέλος όταν είχε ήδη κριθεί το ματς δώσαμε και κάποιους εύκολους πόντους. Όλα τα παιδιά έκαναν πολύ καλή δουλεία στην άμυνα. Δεν έχει σημασία μόνο να σκοράρεις, είναι και το να κάνεις την βρώμικη δουλειά στην άμυνα για να σταματήσεις τον αντίπαλο. Είπα ότι η Κίμκι είναι ταλαντούχα ομάδα. Είδατε ότι ο Σβεντ έβαλε πολύ δύσκολα καλάθια στην αρχή που ήταν φρέσκος. Μετά τον κουράσαμε με την άμυνά μας και η απόδοσή του έπεσε στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι στόχος μας να παίζουμε δυνατά στην άμυνα. Όλα τα παιδιά και ξένοι και Έλληνες το έχουν καταφέρει».

Αναφερόμενος στον έκτο παίκτη, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους που ήρθαν και μας υποστήριξαν. Τους θέλουμε στο πλευρό μας γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Θέλουμε γεμάτο γήπεδο, πιο γεμάτο από απόψε και με την φωνή τους να στηρίξουν τους παίκτες μας».

Για τους τραυματισμούς τόνισε: «Όλα τα παιδιά δείχνουν αυταπάρνηση. Υπάρχουν παίκτες που δεν είναι 100% έτοιμοι και παίζουν. Για παράδειγμα ο Πρίντεζης είναι ένας από αυτούς, ο Μάντζαρης που στα τελευταία τέσσερα ματς παίζει με ένεση και μπράβο του, γιατί δείχνει πόσο παλικάρι είναι , πόσο αγαπά την ομάδα και θυσιάζεται για αυτήν. Όχι μόνο ο Μάντζαρης, αλλά όλα τα παιδιά που παίζουν και με μικροτραυματισμούς. Σίγουρα όταν υπάρχουν προβλήματα δεν λειτουργείς όπως θέλεις στις προπονήσεις. Όμως, είναι ένα δεδομένο που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Προσαρμόζουμε την δουλειά μας πάνω σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε κάνει ένα γεμάτο ρόστερ. Το βλέπουμε αυτό. Όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι όσο κι αν αγωνίζονται. Ο Σπανούλης κάνει ατομικό πρόγραμμα. Ακόμη δεν έχει μπει σε προπόνηση με επαφές. Είναι πιστεύω στο τελευταίο κομμάτι της αποκατάστασής του, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πότε θα επιστρέψει. Πάμε μέρα με τη μέρα».

Για τα «παράθυρα» της FIBA σε σχέση με τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στην Ευρωλίγκα, σχολίασε: «Για αυτό το θέμα έχω να πω πως η Ευρωλίγκα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Είναι ένα πρωτάθλημα που διαφημίζει το άθλημα. Μετά το ΝΒΑ είναι η καλύτερη διοργάνωση. Θεωρώ πως το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και είναι ένα προϊόν που χαίρεται να το βλέπει ο κόσμος, όχι μόνο της Ευρώπης. Έχει ξεχωρίσει και πιστεύω πως και με τον νέο τρόπο διεξαγωγής έχει γίνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Για παράδειγμα εδώ θα περάσουν όλες οι ομάδες , οπότε ο κόσμος έχει την δυνατότητα να δει όλες τις ομάδες να παίζουν στο ΣΕΦ. Για μας είναι σημαντικό που συμμετέχουμε σε αυτή την διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός είναι από τους πρωτοπόρους της ίδρυσης αυτής της λίγκας. Από την άλλη υπάρχουν οι Εθνικές ομάδες. Όλοι σεβόμαστε την χώρα μας, την πατρίδα μας. Αγαπάμε την Εθνική ομάδα, ήμουν και εγώ μέλος της για αρκετά χρόνιά. Το θέμα είναι όμως πως δεν μπορούμε να λειτουργούμε εις βάρος του αθλήματος. Είχα την τύχη να ήμουν στην Εθνική όταν υπήρχαν παράθυρα, το 2002, το 2003. Τότε πήγαμε σε κάτι γήπεδα με την Ρουμανία και Δανία σε κάτι άθλια γήπεδα. Κερδίζαμε με 30 πόντους διαφορά… Είναι ματς που τότε η FIBA τα κατάργησε. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση.  Η Ευρωλίγκα έχει ένα σύστημα διεξαγωγής και ξαφνικά μπαίνουν τα παράθυρα. Λέμε για τους παίκτες που είναι υποχρεωμένοι να πάνε να παίξουν, αλλά δεν λέμε για τους παίκτες του ΝΒΑ που δεν είναι υποχρεωμένοι να παίξουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Είναι ένα πρόβλημα. Λέω ξανά πως όλος ο κόσμος απόλαυσε πέρυσι τον νέο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκας. Είναι ένα πρωτάθλημα που μεσοβδόμαδα κρατά στις τηλεοράσεις όλο τον κόσμο, τα γήπεδα είναι γεμάτα, άρα δεν γίνεται να χαλάσουμε μια τέτοια λίγκα».

«Προσεγγίσαμε λάθος το παιχνίδι»

Ο κόουτς της ρωσικής ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας, τόνισε: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Ήταν κάτι που το περιμέναμε. Προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε τους παίκτες μας στο διαφορετικό μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός στο γήπεδό του. Η προσέγγισή μας στο παιχνίδι ήταν τελείως λάθος. Προσπαθούσαμε να μπούμε μέσω της επίθεσής μας και όχι προσεγγίζοντάς το αμυντικά., ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όταν και δεχτήκαμε 32 πόντους στο low post. Θα έπρεπε να είχαμε παίξει πολύ καλύτερα αν θέλαμε να είχαμε τύχη σε αυτό το ματς. Είμαστε μια τελείως καινούργια ομάδα, όλοι οι Αμερικανοί είναι καινούργιοι στην Ευρώπη και δεν ξέρουν πως είναι να παίζεις απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάρουν ένα δυνατό μάθημα. Καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό».

Ερωτηθείς για το αν ο Σβεντ είναι 50% του παιχνιδιού της ομάδας του, απάντησε: «Όταν παίζει ο Σπανούλης είναι το 70% του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Είναι μοιραίο όταν ένας παίκτης με ταλέντο όπως ο Σβεντ να είναι ο βασικός άξονας στο παιχνίδι μας. Προσπαθούμε να παίξουμε όσο πιο ομαδικά γίνεται, αλλά σε μια καινούργια ομάδα όπως την δική μας αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Ο Σβεντ έχει σημαντική ευθύνη στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας».

Η απειρία ήταν ένας επιπλέον λόγος για την βαριά ήττα της Κίμκι σύμφωνα με τον κόουτς Μπαρτζώκα. «Οι περισσότεροι από τους παίκτες μας δεν έχουν την εμπειρία των back to back παιχνιδιών. Είχαμε πολύ λίγο χρόνο στο να προετοιμάσουμε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι συμπεριλαμβανομένου και του παιχνιδιού. Από κει και έπειτα αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θέλω να βλέπω μόνο αρνητικά στοιχεία. Υπάρχουν και θετικά. Αυτό που δεν μου αρέσει και είναι ανοησία και το ακούω συνεχώς και δεν θέλω, είναι ότι λένε πως η Κίμκι είναι ομάδα για φάιναλ φορ. Μπορώ να πω δέκα – δώδεκα ομάδες που είναι πιο έμπειρες από εμάς και δεν αναφέρομαι μόνο στους παίκτες, αναφέρομαι και στο τεχνικό επιτελείο και την διοίκηση και όλα όσα αφορούν μια ομάδα».

«Σπουδαία ομάδα ο Ολυμπιακός»
Ο Τζαμέλ ΜακΛιν, υποστήριξε: «Προσαρμοστήκαμε, πήραμε ρυθμό από τον κόσμο και καταφέραμε να αποδώσουμε τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεσή μας. Είχαμε πολύ καλή απόδοση συνολικά. Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα με σπουδαίους παίκτες και καθένας έχει το ρόλο του. Ταιριάζουμε ο ένας με τον άλλο για να δημιουργηθεί το παζλ. Έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να συνεισφέρουν κάθε βράδυ σε άμυνα και επίθεση. Είναι σπουδαίο να έχεις τέτοιο βάθος στην Ευρωλίγκα».
Από την πλευρά του ο Χόλις Τόμπσον, δήλωσε: «Όλα άρχισαν από την άμυνα. Ξέραμε πως η Κίμκι είναι μια ομάδα που θέλει να τρέξει στο γήπεδο και εμείς την πιέσαμε αρκετά. Γνωρίζαμε εξ' αρχής πόσο χαρισματικός σκόρερ είναι ο Σβεντ. Δεν έπαιξα μόνο εγώ καλή άμυνα πάνω του. Ήταν και ο Παπανικολάου, αλλά και οι υπόλοιποι συμπαίκτες μου».
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ άκουσε τους φίλους του Ολυμπιακού να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, αλλά δεν… χόρτασε: «Ευχαριστώ τον κόσμο. Ελπίζω με την απόδοσή μου να τους κάνω να φωνάξουν ξανά το όνομά μου. Κερδίσαμε τη Κίμκι στο δικό της παιχνίδι. Όλα όμως ξεκίνησαν από την άμυνα. Είναι πολύ καλό που είμαστε αήττητοι, αλλά πρέπει μα συνεχίσουμε έτσι».
Στον χαρακτήρα του Ολυμπιακού απέδωσε τη νίκη ο Γιώργος Μπόγρης : «Είναι μεγάλη νίκη. Η Κίμκι ήταν αήττητη και για μένα είναι φαβορί να φτάσει μακριά. Δείξαμε χαρακτήρα επιθετικά, είχαμε παιδιά με διψήφιο αριθμό πόντων και χτυπήσαμε στις αδυναμίες της».

Πηγή: www.olympiacosbc.gr
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger