Home » » Euroleague Regular Season: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 88-86

Euroleague Regular Season: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 88-86


Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ με 88-86 -στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας- και την "έπιασε" στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η νίκη αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, από την στιγμή που η ομάδα μας στερήθηκε την βοήθεια δύο βασικών της στελεχών, των Γιώργου Πρίντεζη και Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Βασιζόμενη στην περιφερειακή της ευστοχία η ρωσική ομάδα προηγήθηκε με 7π. (16-9), όμως, ο Ολυμπιακός δεν άργησε να αντιδράσει... "Χτύπησε" σε όλα τα μέτωπα (από τα 6.75μ. με τους Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Παπανικολάου και στην ρακέτα με τον Τζαμέλ ΜακΛιν) και με ένα επί μέρους σκορ 18-4 βρέθηκε στο +7 (27-20, στο 11'). Οι "ερυθρόλευκοι" διατήρησαν σταθερά το προβάδισμα μέχρι και το 14' (35-28), όμως, με ένα σερί 11-0 η ΤΣΣΚΑ πήρε ξανά τα ηνία στο σκορ (35-39) και παρά τις προσπάθειες των ΜακΛιν και Τόμπσον παρέμεινε σε θέση οδηγού μέχρι και τη ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου (45-48).

Σκοράροντας κυρίως από την γραμμή της φιλανθρωπίας, η ΤΣΣΚΑ "έχτισε" μια διαφορά 10π. (52-62, στο 26'), αλλά οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν εγκατέλειψαν την μάχη. Με τον ΜακΛιν να πραγματοποιεί ηρωική εμφάνιση, αλλά και με "ανορθόδοξο" σχήμα (αυτό των Σπανούλη, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Τόμπσον!) για να πάρει ανάσες, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε -ξεκινώντας από την σκληρή του άμυνα- να φέρει τα πάνω κάτω! Σπανούλης, Παπανικολάου και Στρέλνιεκς τράβηξαν επιθετικά κουπί και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πάρει η ομάδα μας μια διαφορά 7π.  (81-74, στο 36'). Στο σημείο αυτό το 5ο φάουλ του Κώστα Παπανικολάου αποσυντόνισε τους "ερυθρολεύκους" που είδαν την ΤΣΣΚΑ να μειώνει μέσα σε μόλις ένα λεπτό  στο καλάθι (81-79).
Στην συνέχεια ο Ολυμπιακός σκόραρε με δυσκολία , κράτησε όμως, στο μηδέν την ρωσική ομάδα, πήρε τα επιθετικά ριμπάουντ  και βρέθηκε στο +5 (86-81, 36'' για το τέλος).
Δύο χαμένες βολές του ΜακΛιν και ένα τρίποντο του ΝτεΚολό έβαλαν και πάλι "φωτιά" στο ματς (86-84, 15'' για την λήξη). Ακολούθησε η ρουλέτα των βολών... 9.5'' για το τέλος στην γραμμή της φιλανθρωπίας βρέθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου ο οποίος είχε 1/2 (87-84), 5.7" από την ίδια θέση ο Ροντρίγκεζ μείωσε σε 87-86 και  5'' ο Στρέλνιεκς με 1/2 το τελικό 88-86, καθώς το τρίποντο απελπισίας των Ρώσων δεν βρήκε στόχο.

Δεκάλεπτα: 23-20, 45-48, 64-68, 88-86

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 25 (12 ριμπ., 2κλ.), Παπαπέτρου 8 (1τρ., 1 κοψ.), Σπανούλης 16 (1τρ., 8 ασ.), Στρέλνιεκς 10 (1τρ.), Παπανικολάου 15 (3τρ., 6 ριμπ.), Μάντζαρης (2ασ.),  Ρόμπερτς, Μπόγρης, Γουίλτζερ 8 (2τρ., 5 ριμπ., 1 ασ.), Τόμπσον 6 (6ριμπ., 1 ασ. 1 κλ.).

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολό 18 (1), Αντόνοφ 7, Κορόμπκοφ 2, Ροντρίγκεθ 23 (5), Κλάιμπερν 13, Χίγκινς 8,  Κουρμπάνοφ 4 , Χάινς 11.

«Έπαιξαν με αυταπάρνηση»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες για αυτή τη σημαντική νίκη. Αυτή η νίκη ανήκει στους παίκτες, γιατί έδειξαν χαρακτήρα και πάλεψαν στο μέγιστο και τελικά πήραν τη νίκη. Παίξαμε απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και παρότι είχαμε απουσίες από τραυματισμούς, αυτός ο παράγοντας δεν έκρινε το παιχνίδι. Όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν και την καρδιά τους για την ομάδα. Θέλω να συγχαρώ και τον κόσμο μας που υποστήριξε την ομάδα. Πιστεύω πως τους χαρίσαμε μια καλή νίκη για να είναι χαρούμενοι για την υποστήριξή τους».

Και συνέχισε πλέκοντάς το εγκώμιο των παικτών του και ταυτόχρονα επαναφέροντάς τους στην πραγματικότητα… «Όλοι οι παίκτες έδειξαν χαρακτήρα, έπαιξαν με αυταπάρνηση, βούτηξαν δυο και τρεις φορές να σώσουν μπάλες, πήγαμε πολύ ειδικά στην τελευταία περίοδο στα επιθετικά ριμπάουντ, ανανεώσαμε επιθέσεις κι αυτό έδειξε πόσο πολύ θέλαμε τη νίκη. Το χαμηλό σχήμα στο τέλος άλλαξε τον ρυθμό του παιχνιδιού. Γενικά δεν αφήσαμε την ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει με μεγάλη διαφορά στο σκορ, ήμασταν μέσα στο παιχνίδι και χτυπήσαμε την κατάλληλη στιγμή. Απόψε είχαμε έναν εκπληκτικό ΜακΛίν, ο οποίος έκανε ένα ακόμα πολύ καλό παιχνίδι. Αλλά σήμερα είδαμε και πόσο μας είχε λείψει ο ηγέτης μας, ο Σπανούλης, όλο αυτό το διάστημα. Ήταν το καλύτερο φετινό του παιχνίδι κι έχει πολύ δρόμο για να δώσει ακόμη περισσότερα και αυτός και η υπόλοιπη ομάδα. Συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, η Ευρωλίγκα είναι σκληρή, επίπονη και δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε όλους τους παίκτες μας. Από την αρχή της χρονιάς δεν ήμασταν ποτέ πλήρεις. Αλλιώς σχεδιάστηκε η ομάδα το καλοκαίρι, αλλά λόγω τραυματισμών έχουμε πολλές απώλειες. Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθεια και τη νίκη, όμως πρέπει να συνεχίσουμε με χαμηλούς τόνους. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και επίπονος και ο πιο δυνατός θα επικρατήσει στο τέλος».

Για την απόφασή του να παίξει στο 5 ο Παπαπέτρου, είπε: «Το σχήμα με τον Παπαπέτρου στο 5 απέδωσε. Εκεί γύρισε το παιχνίδι, με την προσπάθεια που έκαναν αυτά τα πέντε παιδιά, αλλά χωρίς να παραγνωρίζω πως και οι άλλοι μέχρι τότε είχαν κρατήσει την ομάδα. Το χαμηλό σχήμα απέδωσε και αμυντικά και επιθετικά. Έτσι αλλάξαμε τον ρυθμό του παιχνιδιού».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η νίκη αυτή αποτελεί απάντηση στην κριτική που έχει δεχτεί ο ίδιος και οι παίκτες του, απάντησε: «Εγώ δεν έχω να πω τίποτα με λόγια. Εμείς δουλεύουμε μέσα στο γήπεδο με πράξεις. Συνεχίζουμε απερίσπαστοι τη δουλειά μας. Ο κόσμος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, να γκρινιάζει και να μην του αρέσουν κάποια πράγματα. Όμως, η ομάδα δουλεύει, παλεύει, προσπαθεί. Άνθρωποι είμαστε όλοι, θα κάνουμε και λάθη, θα χάσουμε και ματς που δεν έπρεπε, θα κάνουμε και νίκες σε μεγάλα ματς όπως ήταν αυτό με την Φενέρ, όπως κάναμε πολλές εκτός έδρας νίκες μέχρι τώρα και δεν είναι εύκολο να κερδίζεις μακριά από την έδρα σου. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως το πρωτάθλημα είναι επίπονο, οι τραυματισμοί σε αποδιοργανώνουν. Σήμερα είδαμε ένα σχήμα που ναι μεν γύρισε το παιχνίδι, αλλά δεν είχε παίξει ποτέ στην προπόνηση μαζί. Φτιάξαμε δηλαδή μέσα στο ματς μια κατάσταση, παρότι αυτοί οι πέντε παίκτες δεν έχουν βρεθεί ποτέ μαζί.  Άρα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τα κενά μας. Δεν είναι εύκολο να μπαίνει ο ένας και να βγαίνει ο άλλος. Αυτό δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Δεν είναι εύκολο για να ομάδα να παίζει με αυτές τις συνθήκες. Αν άλλη ομάδα είχε τους τραυματισμούς του Ολυμπιακού θα είχε γονατίσει. Ο Ολυμπιακός έχει χαρακτήρα και παίκτες με αυταπάρνηση. Ο κόσμος έχει την άποψή του, εγώ δουλεύω στο γήπεδο όσο πιο ποιοτικά μπορώ, το ίδιο κάνουν και οι παίκτες. Ασχολούμαστε με την δουλειά μας και προσπαθούμε για το καλό του Ολυμπιακού πάντα. Γιατί πάνω από όλους είναι ο Ολυμπιακός».
Από την πλευρά του ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, τόνισε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Το πίστεψε περισσότερο και έπαιξε με ενέργεια. Και οι δύο ομάδες είχαν το προβάδισμα κατά διαστήματα. Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες, μία από τις οποίες ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ, που έδωσαν αυτοπεποίθηση στον αντίπαλο. Πήραν πολλά και κάποιες φορές συνεχόμενα. Δεν σταματήσαμε τα επιθετικά τους όπλα όπως είχαμε σχεδιάσει. Θα πρέπει και θα βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι. Κοιτάμε πλέον το παιχνίδι που ακολουθεί». Ερωτηθείς αν οι παίκτες του επαναπαύθηκαν όταν προηγήθηκαν με δέκα πόντους, απάντησε: «Δεν πιστεύω πως επαναπαύτηκε κανένας στο +10. Ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα και καλό παιχνίδι, αλλά σήμερα δώσαμε χώρο στους παίκτες του να κάνουν αυτό που μπορούν. Παίξαμε λάθος στην άμυνα και δεν το περιορίσαμε αυτό το στοιχείο. Δείχναμε ότι μπορούσαμε να ελέγξουμε το παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαλαρώσουμε. Πρέπει να παίξουμε καλύτερη άμυνα σαν ομάδα».
«Ο Ολυμπιακός έχει χαρακτήρα»
Στον χαρακτήρα απέδωσε τη νίκη του Ολυμπιακού ο Κώστας Παπανικολάου: «Όλοι έδειξαν τρομερό χαρακτήρα. Έδωσαν όλοι ό,τι είχαν και δεν είχαν. Όταν η άμυνα πάει καλά συνήθως πάμε καλά. Από ένα σημείο και μετά το κάναμε. Η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει παιχνίδια από επιθετικά ριμπάουντ. Δεν κάνουν μόνο οι πόντοι τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός έχει χαρακτήρα πολλά χρόνια τώρα και πάντα παλεύει».

Ο MVP του αγώνα, βάσει στατιστικής, Τζαμέλ ΜακΛιν, τόνισε: «Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δυνατή ομάδα και πήραμε μια μεγάλη νίκη. Τα επιθετικά ριμπάουντ είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Όταν παίξαμε καλύτερη άμυνα, με αλλαγές λειτουργήσαμε καλύτερα. Εγώ απλώς έπαιξα επιθετικά».

Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger