Home » » Euroleague Final Four: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 52 - 69: Το τέλος των θαυμάτων

Euroleague Final Four: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 52 - 69: Το τέλος των θαυμάτων

Τις μέρες των παχιών αγελάδων ο Νέναντ Κρστιτς αναφερόταν συχνά ως ένας από τους εξωτικούς παικταράδες που θα μας έσωζε. Εαμωετωα, δώσε ρε γουρλομάτη 5 μύρια και φέρε τον παικταρά στο λιμάνι. Όταν η συζήτηση πήγαινε στους προπονητές, η λύση ήταν συχνά προφανής και εξίσου απλή: Ετορέ Μεσίνα. Εαμωετωα, δώστου ρε γουρλομάτη μπάτζετ 30 μύρια και καθάρισες. Ακόμα και μετά την περσινή πορεία της ομάδας, διάφοροι καλοθελητές, ορισμένοι εκ των οποίων ιδιαίτερα επιδραστικοί, ανακάλυπταν τρύπες στο ρόστερ και ανάγκη για ενίσχυση. Άλλωστε πέρσι συντέλεσθηκε ένα θαύμα και δεν είναι κάθε μέρα του Αη-Γιώργη. Σωστά;

Λάθος. Η χτεσινή νίκη του Ολυμπιακού ήταν μια ακόμα επιβεβαιώση για τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε αυτή η ομάδα και ταυτόχρονα μια υπενθύμιση για τις δυνατότητες της. Τα θεμέλια είναι δεδομένα. Οι δυνατότητες εξαρτώνται από τη συγκέντρωση των παικτών και τη δουλειά του προπονητή. Και χτες τόσο οι παίκτες όσο και ο προπονητής ήταν άψογοι. Ο Χάινς ξεβράκωσε τον Κρστιτς και αν νιώθουμε ως οπαδοί θα πρέπει να κλείσαμε μια και καλή με τον μύθο των 'παικταράδων'. Αυτό που θέλουμε είναι παίκτες οι οποίοι ξέρουν για ποια ομάδα αγωνίζονται. Ο Μπαρτζώκας συνδύασε την εξαιρετική διαχείριση που συνηθίζει κατά τη διάρκεια του ματς, με άψογη τακτική προετοιμασία.

Όταν ο Μεσίνα έκανε μια μικρή έκπληξη ξεκινώντας τον Τζάκσον αντί του Έρτσεγκ προκειμένου να σταματήσει τον Σπανούλη, ο κόουτς του Ολυμπιακού ήταν έτοιμος. Έστελνε συνεχώς βοήθειες με τον Σπανούλη κοντά στο καλάθι, προκαλώντας τον Τζάκσον να σουτάρει και εξουδετερώνοντας το υψομετρικό πλεονέκτημα των Ρώσων με αριθμητική υπεροχή. Τα σωστά ρίσκα με το περιφερειακό σουτ των Ρώσων συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του ματς (Παπαλουκάς, Μίτσοφ) και μεταφράστηκαν σε 12 λάθη έναντι μόνο 8 ασίστ για την ομάδα με την καλύτερη κυκλοφορία στη διοργάνωση. Ο Χάινς μπορούσε να παίξει από μπροστά τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ, ώστε να αρηνηθεί πλήρως την πάσα, κοψίματα στην πλάτη της άμυνας - ένα σημείο που είχε ταλαιπωρήσει αρκετά την ομάδα σε προηγούμενα ματς - δεν υπήρξαν, τα πικ εν ρολ με τον Τεόντοσιτς ξεχαρβαλώθηκαν αφού οι Χάινς και Σερμαντίνι τον αντιμετώπισαν πολύ επιθετικά χωρίς να ανησυχεί για όσα συνέβαιναν πίσω από την πλάτη τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Μπαρτζώκας ευνοήθηκε από την ασυνήθιστη αστοχία των Ρώσων σε τρίποντα και βολές. Αυτή ομώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στη νίκη και τον περίπατο.

Η ΤΣΣΚΑ έβαλε το χεράκι της για να γίνει ο ημιτελικός περίπατος. Η νίκη όμως ανήκει στον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Σε ΌΛΟΥΣ τους παίκτες. Ο Περπέρογλου αντικατέστησε νωρίς τον φορτωμένο με φάουλ Παπανικολάου. Η άμυνα δεν έχασε τίποτα και η επίθεση κέρδισε έντεκα πόντους φτιαγμένους από το Στράτο (έξι δικούς του συν δύο ασίστ). Ο Σλούκας με τον Λο εξέθεσαν την αντιμετώπιση της ΤΣΣΚΑ στα πικ εν ρολ, με πολύ ποιοτικές επιλογές από τα φτερά. Ο Σπανούλης λειτούργησε άψογα σαν δόλωμα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και αν είχε αποφύγει κάποια βεβιασμένα σουτ θα είχε κάνει το καλύτερο οργανωτικό του παιχνίδι από τότε που ήρθε στην ομάδα. Η πίεση στον Τεόντοσιτς ήταν ασφυκτική κάθε δευτερόλεπτο που βρισκόταν στο παρκέ. Ο Άντιτς ήταν ο συνηθισμένος του εαυτός στην άμυνα, αλλά όταν βάζει τρίποντα η ομάδα απογειώνεται. Ο Πρίντεζης άρχισε το ματς όπως είχε τελειώσει το προηγούμενο - με πολυ σκορ μέσα στη ρακέτα. Και ο Χάινς έπαιξε σαν τον καλύτερο σέντερ της Ευρώπης.

Η παρούσια των Χάινς και Σέρμα αξίζει ειδικής μνείας. Ο Ολμυπιακός όχι μόνο δεν έχασε αμυντικά ριμπάουντ αλλά κυριάρχησε και στα επιθετικά, όπως και στους πόντους μέσα στη ρακέτα. Κοινώς η ομάδα ήταν πεινασμένη και προετοιμασμένη να χτυπήσει στα αδύνατα σημεία των Ρώσων. Επίσης είχε εξαιρετικό βάθος. Η δεύτερη καλύτερη πεντάδα στο χτεσινό ματς ( επιμέρους + 6 σε τέσσερα λεπτά) δεν είχε στον Σπανούλη μέσα, ενώ η υποτιθέμηνη υπεροχή των Ρώσων στον πάγκο δε φάνηκε ούτε στιγμή.

Φυσικά υπήρξαν και προβλήματα. Όταν οι Ρώσοι πήγαν σε περισσότερες αλλαγές μαρκαρισμάτων στο δεύτερο ημίχρονο, κλείνοντας τους χώρους στα φτερά, η ομάδα έγινε περισσότερο στατική στο μισό γήπεδο χωρίς να διατηρήσει το γρήγορο ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου. Επίσης εμφανίστηκαν ξανά ορισμένα προβλήματα εναντίον πίεσης, ενώ το ρίσκο με τα περιφερειακά σουτ δε θα λειτουργεί πάντα. Ο Ολυμπιακός οφείλει και μπορεί να βρει λύσεις σε τέτοια θέματα ανεξαρτήτως αντιπάλου. Άλλωστε οι απαιτήσεις προκύπτουν από το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δεν εκφράζει απλά το μέλλον το τμήματος μπάσκετ αλλά και τα ιδανικά που (θα έπρεπε να) ταυτίζονται με το σύλλογο συνολικά. Γι'αυτό και όσοι αποτελόυν μέρος της οφείλουν αν αναζητούν συνεχώς το άριστο, χωρίς δικαιολογίες, εγωισμούς και λυποψυχίες. Η δουλειά συνεχίζεται, αύριο μας περιμένει μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.

Rod Higgins

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69



ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5, Μίτσοφ 3, Τζάκσον 7, Κρστιτς 2, Γουίμς 13, Έρτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 7, Χριάπα 11, Παπαλουκάς.


Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 6, Αντιτς 13, Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8, Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5, Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.



Highlights- CSKA Moscow-Olympiacos Piraeus... by Pireotis7
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger