Home » » Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 72 -67: Για ακόμα καλύτερες μέρες

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 72 -67: Για ακόμα καλύτερες μέρες

Νικητής στο ντέρμπι ήταν ο Ολυμπιακός και εκτός απροόπτου οι ερυθρόλευκοι διατηρούν το πλεονέκτημα της έδρας μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Τα θετικά: σε ένα ιδιαίτερο ματς, με απουσίες, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι διαθέτει βάθος, χαρακτήρα και εμπειρία.

Ο Λο και ο Σλούκας έκαναν πολύ καλή δουλειά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αναπληρώνοντας στο μέτρο του δυνατού την τεράστια απώλεια του Μάντζαρη. ο Περπέρογλου και ο Παπανικολάου έδωσαν ποιότητα επί 40 λεπτά στην τρίτη θέση της περιφέρειας. Και ένα φυσιολογικό ποσοστό στις βολές θα έκανε την επικράτηση ακομα πιο εύκολη και την κακή εμφάνιση του Σπανούλη απλή υποσημείωση.

Επίσης η υποτιθέμενη υπεροπλία του Παναθηναϊκού μέσα στη ρακέτα μάλλον δεν έγινε αισθητή: στο πρώτο ημίχρονο ο Πρίντεζης έβαλε πολλούς προσωπικούς πόντους απέναντι στον Γκιστ και στο δεύτερο ο Ολυμπιακός μάχεψε 10 επιθετικά ριμπάουντ, κερδίζοντας το παιχνίδι των κατοχών.

Τα αρνητικά: η άμυνα συνεχίζει να μην αρκετά επιθετική.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναποτελεσματική. Υπάρχουν ομάδες που καταφέρνουν να κλειδώσουν τους αντιπάλους τους κλείνοντας χώρους ή παίρνοντας ρίσκα σε κάποια σουτ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μια τέτοια ομάδα. Ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει ακόμα.

Η ενέργεια και η ατομική προσήλωση όλων των παικτών έφερε θετικά αποτελεσμάτα στην άμυνα, κυρίως καθυστερώντας την εκτέλεση των συστημάτων του αντιπάλου. Όμως πολλές φορές οι παίκτες της αδύνατης πλευράς έμοιαζαν να ‘κλέβουν’, κλίνοντας υπερβολικά προς το καλάθι, είτε για να βγει παγίδα στο χοντρό, είτε για να δώσουν βοήθεια στο σκρίνερ του πικ εν ρολ που έκοβε προς το καλάθι. Αποτέλεσμα ήταν αρκετά αμαρκάριστα τρίποντα, τα οποία δε βρήκαν στόχο, αλλά οφείλουν να προβληματίσουν τον Μπαρτζώκα: ανάλογα σουτ στον τελικό κυπέλλου ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα.

Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα απόψε. Ο χοντρός είναι παρτ τάιμ παίκτης και χωνί στην άμυνα επομένως οι πόντοι που έβαλε δεν είναι λόγος ανησυχίας. Όταν όμως ρισκάρεις περιφερειακά σουτ για να στείλεις παγίδες πάνω του και παρόλα αυτά δέχεσαι αρκετούς πόντους στη ρακέτα, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει. Ίσως χρειάζονται καλύτερες προσαρμογές όταν αλλάζει η γωνία πάσας προς το χοντρό, από την κορυφή της ρακέτας στα φτερά και το αντίστροφο. Επίσης η αντιμετώπιση του Διαμαντίδη δεν ήταν άσχημη (με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του Μάντζαρη), αλλά ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να φορτώνει την πλευρά της μπάλας για να τον σταματήσει, αφού έτσι το ρίσκο στην περιφέρεια αυξάνει υπερβολικά.

Η λύση είναι απλή και φάνηκε σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού. Με δεδομένες τις αρχές που εφαρμόζει ο Μπαρτζώκας στην άμυνα, οι παγίδες πάνω στο πικ εν ρολ δεν επέτρεψαν στο Διαμαντίδη ούτε να δίνει γρήγορες πάσες στα κενά των περιστοφών, ούτε να βρίσκει διάδρομο προς το καλάθι. Αντίθετα, οι πιο συντηρητικές άμυνες δε λειτούργησαν το ίδιο καλά.

Φυσικά αυτή η άμυνα είναι πολύ απαιτητική σε επίπεδο ενέργειας και ο κίνδυνος των φάουλ αυξάνεται. Αυτό ισχύει κυρίως για το Σερμαντίνι, ο οποίος θα ήταν πολύ χρήσιμος στις δυναμικές εξόδους, αρκεί να σταματήσει να φορτώνεται με φτηνά φάουλ μακριά από την μπάλα. Από την άλλη, ο ΠαναθηναΪκός δε διαθέτει άλλους χειριστές επιπέδου, επομένως ο Διαμαντίδης πρέπει να δεχτεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση. Επίσης θα πρέπει να δοκιμαστεί και ο Κατσίβελης (αρχής γενομένης από το ματς με τον Ίκαρο), ώστε πρώτον η αμυντική ενέργεια της ομάδας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια και δεύτερον να εξεταστούν οι δυνατότητες του ρόστερ πριν αποφασιστεί μια ακόμα μεταγραφή.

Αυτές οι δυνατότητες φυσικά είναι πολύ υψηλές και αυτό φάνηκε ακόμα και σε ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός συνάντησε αρκετές αναποδιές. Επομένως αυτό που κρατάμε είναι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτιώσης. Από κει και πέρα, η αυτοπεποίθηση από την αποψινή νίκη μπορεί να οδηγήσει τους πρωταθλητές σε αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να συνεχιστεί η δουλειά πάνω σε κάποιες επιμέρους αδυναμίες.

Rod Higgins

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 38-33, 58-52, 72-67


Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 12 (1), Αντιτς 2, Σπανούλης 11 (1τρ., 7ασ., 6λ.) Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 4, Πάουελ 5, Πρίντεζης 11 (1τριπ., 6 ριμπ.), Παπανικολάου 9 (1), Σλούκας 4

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 14, Μπράμος, Ματσιούλις 4, Διαμαντίδης 17 (2τριπ., 6ασ.), Καπόνο 3 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 5 (1), Γκιστ 3 (1), Ξανθόπουλος 4



Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 72-67 Τα highlights
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger